четверг, 10 мая 2012 г.

AIE vs PCRM

Majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova îşi doresc foarte mult integrarea în Uniunea Europeană, acesta fiind şi scopul Alianţei pentru Integrare Europeană, din care fac parte următoarele partide: PLDM, PL, PDM şi Alianţa "Moldova Noastră".


Toate aceste patru partide au ajuns la concluzia ca să creeze o coaliţie a cărei scop a fost opoziţia cu PCRM. Deasemenea, s-a pus în discuţie mult timp refrendumul care avea scopul să rezolve problema, Republicii Moldova, legată de criza politică ce s-a creat la noi în ţară. Această decizie a trezit nemulţumiri în rîndul cetăţenilor. Unii salută această decizie, pe cînd alţii contestînd-o. 


Cetăţenii care sunt de partea PCRM-ului afirmă că toate activităţile pentru societate Republicii Moldova au fost utile. Membrii PCRM au ca scop:

  • să pună în valoare istoria Moldovei prin arborarea "drapelului istoric" roş-albastru
  • să depăşească criza prin intermediul forţelor comune
  • să facă benefică situaţia modului de trai a cetăţenilor social vulnerabili
  • să îmbunătăţească relaţiile politice şi economice cu Rusia
Atîta timp cît a existat și există Alianța pentru Integrare Europeană, nu a încetat să lupte pentru:

  • Europenizarea și modernizarea țării
  • Pentru obținerea unui acord de liberalizare a vizelor, care la rîndul său va ajuta cetățenii Republicii Moldova să circule în spațiul Uniunii Europene
  • A ajutat RM să scape de criza politică în care s-a aflat aproape 3 ani
  • A ales un președinte pentru RM
Pe cînd partidul PCRM nu a făcut decît o mulțime de proteste, la care s-a strigat ”Jos Aliansu”.

De cele mai dese ori cetatenii aleg viitorul dupa cum a fost trecutul. URSS a influentat multa supra oamenilor care impiedica miscarea spre un viitor europenizat.



Cinematografia MD

 Societatea în care trăim astăzi, ne oferă o posibilitate de a comunica cu persoanele aflate în alte ţări, audierea radio-ului şi vizionarea filmelor on-line. Timpurile cînd la cinematografie era o coadă imensă de oameni, ce aşteptau să vizioneze cu nerabdare filmele, au trecut şi ni se par stranii. Acum toate filmele pot vizionate pe internet pină la data fixată de premieră.

Cinematografia naţională "Moldova Film" pînă în anii '90 a avut o producţie foarte mare a ilmelor de ficţiune, filme documentare, jurnale satiruce "Usturel" ş.a. Progresul cinematografiei din Republica Moldova se vede foarte bine citind noutăţi şi forum-uri.

Cel mai bun actor ai secolului XX,din cinematorgaful RM, duce faima cinematografului moldovenesc de prin anii '70 Mihai Volontir. În lista s-a de roluri numără circa 120 de roluri, printre care se enumără: Budulai (Ţiganii), Ivan Turbincă (Se caută un paznic), Budulai (Întoarcerea lui Budulai) ş.a.

Industria cinematografului moldovenesc a început cu primul film lansat, după renumita poveste a lui I. Creangă, "Capra cu trei iezi" ajungînd pînă la filmele vizionate în 5D. Inovaţia filmelor 5D  în Republi9ca Moldova, este o tehnologie nouă de a privi filmele creîndu-ţi o senzaţie de parcă ai face parte din viaţa eroilor din film.

Un astfel de cinematograf, care oferă posibilitatea vizionării în 5D a filmelor, este situat în sectorul Rîşcani al mun. Chişinău. Astfel de cinematografe cu durata filmelor de la 5 pînă la 15 minute, există doar în cîteva cinematografe din Europa şi SUA.



среда, 9 мая 2012 г.

Importanţa social media pentru jurnaliştii profesionişti


Produsele social media în prezent ocupă un loc destul de mare în viaţa fiecărui om ce utilizează internetul. Pentru jurnaliştii profesionişti ele devin o provocare sau chiar le pot oferi informaţii neveridice ori puţin credibile.
Pentru un jurnalist profesionist, social media nu trebuie să aibă o importanţă majoră. Social media le poate servi ca o modalitate de a vedea o ştire de la cele întîmplate imendiat.
 
Nu pot spune că social media are o importanţă foarte mare în meseria unui jurnalist profesionist. 
Acea importanţăcare o constituie social media, constă în faptul de a vedea imagini surprinse de camerele de luat vederi şi de-a citi ce scriu utilizatorii a diferitor produse social media, din care se poate crea un material jurnalistic perfect. În general reţelele de socializare le pot crea şi un folos jurnaliştilor, pentru a recepţiona mai rapid la informaţii.  

Aceste informaţii, imagini foto şi video pot fi relizate atît de jurnalişti, cît şi de oamenii care au fost martori şi au postat materialele pe Twitter, Facebook, Odnoklassniki şi alte reţele de socializare.

Emisiunea  Sare şi Piper, de la Jurnal TV, folosesc in programul său de emisie secvenţe video luate din Youtube sau alte reţele de socializare, pentru a arăta telespectatorilor cele mai mişto evenimente întimplate cu oameni din în alte ţări sau chiar din Republica Moldova. În acest caz, eu cred ca social media are, într-o măsură sau alta, o importanţă pentru jurnalişti.

суббота, 5 мая 2012 г.

Cuptorul Fermecat

Din cîte ştim economie nu există în Republica Moldova. Iată că acest fapt nu-i împiedică pe cetăţenii acestei ţări să-şi creeze propria afacere. Pe piaţa Republicii Moldova sunt multe companii private, a căror producţie are succes la cumparatori.

Cuptorul Fermecat este o companie deja bine cunoscută în Republica Moldova timp de 10 ani . Oamenii spun că aici se coace cea mai gustoasă pîine, plăcinte, copturi dulci etc. Proprietarii acestei reţele de panificaţie sunt Galina Iepuri şi Gulnara Elenciuc.

Oficiul principal din Bălţi al Cuptorului Fermecat are la bază ingrediente de o calitate înaltă care ajută la prepararea produselor atît de gustoase şi bine vîndute. Asortimentul de produse aflate în cele 10 magazine ale Cuptorului Fermecat, situate în toate cartierele mun. Bălţi, sunt distribuite cu succes cumparatorilor fideli.


Vînzătoarea Cuptorului Fermecat, aflat lîngă Universitatea de Stat "A.Russo", a mărturisit că cele mai bine vîndute produse sunt plăcintele cu brînză, cartofi şi cu umplutură dulce a căror preţuri sunt de 5 lei. Deasemenea vînzătoarea spune că şi gustul impecabil ai cafelei " Arabica" nu-i lasă pe vînzători să treacă liniştit alături de aparatul ce prepară cafeaua.

Pentru timpul de vară Cuptorul Fermecat le oferă cumpărătorilor săi un loc confortabil de a-şi petrece timpul. Terasa instalată în Piaţa Vasile Alecsandri este bine amenajată pentru a permite şederea de aproximativ 100 de persoane.

  Compania Cuptorul Fermecat la moment dispune de doua mari filiale în Republica Moldova, una în mun. Chişinău şi alta în or. Cahul.

суббота, 7 апреля 2012 г.

Drapelul Republicii Moldova

Fiecare stat îşi are cultura sa, limba pe care o vorbeşte, tradiţiile care le resprectă şi drapelul ce le reprezintă ţara.

Republica Moldova are şi ea foarte multe tradiţii şi obiceiuri, transmise din generaţie în generaţie. Stema Republicii Moldova poartă o istorie veche şi care puţini oameni o cunosc.

Conform datelor istorice drapelul de stat al Republicii Moldova a fost adoptat în 1994, reprezentînd simbolul oficial al RM. Ordinea culorilor în drapel este albastru, galben şi roşu. La mijlocul tricolorului, pe culoarea galbenă, este imprimată stema Republicii Moldova în formă de un cap de bour avînd între coarne o stea cu opt vîrfuri.

Mulţi dintre cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc un alt drapel, opinia cărora eu nu o împărtăşesc. 

Eu nu cred că schimbarea drapelului va aduce salarii mai mari, străzi curate, drumuri reparate, oameni mai buni şi întelegători sau în general un  trai mai decent în Republica Moldova

Schimbarea drapelului este o idee prostească a unor oameni cu fantezie "bolnavă". 
Dacă e să schimbăm ceva în ţară, nu trebuie să schimbăm drapelul ci să ne schimbăm viziunea asupra lumii şi a oamenilor din jur.  


воскресенье, 25 марта 2012 г.

Transportul public orăşenesc

Transportul public din mun. Bălţi nu se bucură de transporturi luxoase şi deservire la maxim. Felul prin care oamenii ajung la destinaţie este diferit. Zilnic pe străzile municipiului circulă maxi-taxi-uri, autobuze şi troleibuze.

Fiecare din ele îşi au ruta sa şi evident că şi preţul unei călătorii diferă. Cei care preferă maxi-taxi, pentru a ajunge la serviciu sau universitate, vor achita 2 lei şi 50 de bani. În autobuz taxa unui singur bilet este de 2 lei. Cel mai ieftin preţ pentru un bilet de calătorie este cel al troleibuzului. El este de 1 leu şi 50 de bani. 

wikipedia.7val.com/;fitMlBoxIDarticle=defbf27;svFitMlDisableScript=true/wiki/%D0%91%D1%8D%D0%BB%D1%86%D1%8C#articleNavigation

Acestea sunt actualele tarife pentru transport, care treptat cresc în dependenţă de scumpirea petrolului sau din alte motive. Oamenii care îşi au propriul transport, de genul autobuz sau maxi-taxi, îşi pot crea propria afacere. Astfel de persoane circulă cu aceeaşi rută ca şi autobuzele de stat.


Pe lîngă cele 40 de autobuze urbane, repartizate pe 8 rute, în mun. Bălţi mai circulă şi autobuze cu destinaţia în cele două suburbii Elizaveta şi Sadovoe.


Conform site-ului trolleybussystems, în mun.Bălţi sunt 35 de troleibuze pe 3 linii.

Cele 3 linii de troleibuze sunt:
1. Microraion Moldovo-"Aeroport local" 
Are 16,8 km, 20 de staţii şi a fost inaugurată în 1972.
2. Gara de Nord-Microraionul Dacia
Are 17 km, 30 de staţii şi inaugurată în 1975.
3. SA Basarabia Nord- Autogara
Are 14 km, 16 staţii şi inaugurată în 1979.


wikipedia.7val.com/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D1%86%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%B1%D1%83%D1%81

Transportul public creează adesea un disconfort, în special atunci cînd toţi se înbulzesc şi nu te mai poţi simţi liber.


Cel mai des astfel de momente se întîmplă în orele de vîrf, şi anume dimineaţa cînd toţi se grăbesc la serviciu, şcoli, universităţi.






пятница, 23 марта 2012 г.

Victorina Literară


Victorina Literară "Viaţa şi opera lui A.Russo" a avut loc astăzi, 23 martie, la Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Balţi. 


Participanţii la acest concurs au fost studenţii de la facultatea de Filologie. Aici au participat două echipe: " Speranţele viitorului" şi " Ostaşii propăşirii".

Întrebările de la acest concurs au fost în baza vieţii şi operelor lui Alecu Russo, la care participanţii au raspuns corect. 
Lupta dintre aceste echipe a fost aprinsă care le-a adus ambelor echipe un scor egal .

четверг, 22 марта 2012 г.

Eurovisionul & Fabrica de Staruri



Eurovision-ul şi Fabrica de Staruri au ajuns a fi cele mai prestigioase emisiuni din Republica Moldova. Aceste două grandioase show-uri sunt cel mai mult aşteptate şi vizionate de către moldovenii de aici. Oportunităţile oferite de aceste concursuri de talente sunt foarte mari, oferindu-le participanţilor o viaţă de Super Star, aşa cum gîndesc ei, şi o popularitate în întreaga ţară. Din păcate ajungînd la astfel de show cum este Fabrica de Staruri, de exemplu, tinerii participanţi au deja în mintea lor un viitor de o vedetă renumită. De obicei astfel de persoane repede capătă boala "stelară"  şi sunt eliminaţi din show sau rămîn fără susţinere, ceea ce e şi mai rau.


Eurovision-ul este şi el într-un fel sau altul o "Fabrică de Staruri" doar că pentru vedetele cu statut sau care abia îl capătă. Mulţi dintre participanţii eurovisionului devin renumiţi în întreaga lume datorită participării la Eurovision. Preselecţia la un asemenea concurs internaţional de talente, este foarte strictă şi cu foarte multe obiective şi cerinţe.


Tînărul interpret Pasha Parfeny va reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2012 la Baku cu noua s-a piesă "Lăutar". Această alegere a fost făcută în baza televoting-ului şi a membrilor juriului. 
În TOP-ul celor 3 reprezentanţi ai Republicii Moldova ai Selecţiei Naţionale Eurovision 2012 Republica Moldova arată în felul următor:    1.Pasha Parfeny- Lăutarul
                                                2.Cristina Croituru- Fight for Love
                             3.Dara- Open your eyes

Proiectul muzical din Republica Moldova Fabrica de Staruri şi-a lansat a treia ediţie anul acesta  în ziua de sîmbătă 17 martie. De data aceasta în show vor participa şi concursanţi din România. Datorită acestui fapt, Fabrica de Staruri va fi transmisă în direct şi la postul naţional român TVR1. Primul concert al participanţilor a fost plin de emoţii, care pentru unii au fost greu de stăpînit. Unul din ei a fost Andrei Ilieş, a cărui emoţii l-au făcut să uite versurile piesei. youtube.com/watch?v=uXWYHlU9grI


Pentru cei de acasă şi din sală cred că a fost un moment haios şi greu de uitat ceea ce nu pot spune despre Andrei. După concert a avut o discuţie serioasă cu producătorul de muzică Sergiu Musteaţă. 
Sperăm că la următorul concert nu vor fi surprize de acest gen din partea concursanţilor şi că ei îşi vor prezenta din ce în ce tot mai bine piesele de fiecare dată. Succese tuturor participanţilor! 

вторник, 28 февраля 2012 г.

Oportunităţile site-urilor în prezent

Toţi suntem în căutarea unor idealuri care din păcate nu există.
În ultimul timp, treptat s-au creat diverse programe pentru realizarea propriilor desăvîrşiri. Imaginaţia omului nu are limite, dar pe lîngă imaginaţie omul mai are nevoie şi de utilaje în obţinerea propriilor capodopere.
Am descoperit recent cîteva site-uri ce vin în ajutor persoanelor pasionate de arta fotografică, cinematografică etc. Iată cîteva din ele : designyoutrust , designer-daily , Ilovetypography , zeniltuo ş.a.m.d.

Fac şi eu parte din persoanele pasionate de arta fotografică. Îmi place foarte mult să fac diverse poze , în special haioase şi pe neaşteptate. Am avut norocul să fac şcoala de Arte din or. Bălţi de unde am învăţat multe lucruri, care îmi vin acum în ajutor. Fotografia este o poveste, în care oamenii joacă un rol important.


Posibilitatea programelor online, în special photoshop-ul şi design-ul, este enorm de mare. Putem redacta poze, care adesea le considerăm mai puţin reuşite, să transformăm site-ul nostru personal în unul irepetabil datorită desing-ului şi multe alte modalităţi.
În tot ceea ce priveşte arta frumosului , omul va inventa tot mai multe oportunităţi ca idealurile totuşi să existe.

"Fără ideal nu există activitate, iar fără activitate nu există viaţă."  Vissarion Belinsky




вторник, 21 февраля 2012 г.

Ce este internetul? şi Ce loc ocupă el în viaţa de zi cu zi?


În ultimii ani internetul a devenit o dependenţă pentru societatea de astăzi. Toţi suntem înregistraţi pe o reţea socială sau cel puţin avem o poştă electronică. Pentru unii din noi internetul este sursa de informare, pentru alţii este o metodă de a comunica cu prietenii sau cu rudele, iar pentru cineva a devenit o a două casă.


S-au creat o imensitate de site-uri unde îţi faci noi prieteni, comunici, dezbaţi o temă ş.a.m.d. 
În TOP-ul celor mai accesate site-uri sunt : odnokassniki, facebook, Twitter, Vk.com , Youtube etc.
De cele mai multe ori accesăm, deja automatizat, www.odnoklassniki.ru . Aici poţi să comunici, să postezi foto, video şi să discuţi pe forum-uri.


 Pe lîngă toate aceste facilităţi s-a mai creat şi o altă opţiune : Jocuri
Acum odnoklassniki.ru a devenit şi un job, datorită multor jocuri ca: Территория фермеров , Нано-ферма , Фармандия - цветущая страна ферм , Мегаполис , СуперСити şi multe altele. Aici persistă elemente din domeniul agriculturii, construcţiei şi nu numai. De exemplu ai de strîns roada, de hrănit animalele virtuale şi să ai grijă de proprietăţile achiziţionate în joaca respectivă.


La şcoală, la universitate, în discuţiile cu prietenii auzi din cînd în cînd fraza " mă duc să-mi strîng urojai-ul ". Fraza dată a devenit încă un motiv de a mai avea acces la site-ul odnoklassniki.

Deseori site-ul îşi schimbă design-ul, de fiecare dată adăugînd ceva nou. Iată că vizitatorii mai ascultă şi muzica îndrăgită. Acum, cînd eşti în jocurile preferate şi cu un playlist de o sută şi ceva de piese, timpul zboară şi mai repede.

пятница, 17 февраля 2012 г.

O zi de vineri...

E zi de iarnă.Vineri 17 februarie 2012. 
Dimineaţa a început obişnuit.Am savurat cu plăcere gustul dulce-amărui a cafelei de dimineaţă şi am pornit la drum.La drumul înzăpezit de ninsorile abundente din zilele trecute. 

Cafeaua de dimineaţă m-a făcut şi mai  tare să mă bucur de faptul că e sfîrşit de săptămînă.În ziua de vineri toţi sunt sleiţi de puteri şi nu au dorinţa de a mai face ceva.Într-un moment dat îţi doreşti doar un singur lucru, să ajungi mai repede acasa, să conectezi calculatorul şi să navighezi internetul.


Internetul a devenit una din cea mai perfectă modalitate de a te relaxa, discuta cu prietenii şi sigur că de a-ţi completa blog-ul cu noi întîmplări.

понедельник, 13 февраля 2012 г.

Iarna din 2012

Iarna 2012 ne bucură cu multă zăpadă. În ultimele zile în Republica Moldova, conform unor date din Serviciul Hidrometeorologic de Stat, grosimea stratului de zăpadă va ajunge aproximativ pînă la 50 cm în zona de Nord a Republicii.
Temperatura maximă în timpul nopţii va oscila de la -20 pînă la -25 °C .